2009. május 30., szombat

ANIKÓ: ÉN ÉS A FÉNYKÉPEZÉS

Legújabb és már elsőszámú hobbim a fényképezés. Az első kis Canont 3 éve vettem.
A legtöbb kompakt géptől eltérően ezen vannak manuális beállítási lehetőségek is és az abszolút erőssége a szupermakro funkció. Kevés géppel lehet 1 cm távolságról fényképezni és az igazán drága tükörreflexes gépeknél csak speciális makro objektívvel. A makro fényképezés a kedvencem, jelentéktelennek látszó kis gyomnövények vagy rovarok úgy láthatók, ahogy szabad szemmel sohasem. Sajnos kevés lehetőségem van utazni, de én képes vagyok a kertünkben is fél óra alatt 50 fotót csinálni. Itt láthatók ezzel a géppel készült régebbi makró fotóim. Az egyik legfotogénebb a gyermekláncfű.

A tájfotózáshoz elég kicsi a látószöge, de így is elég jó képeket készít. A 4-szeres optikai zoom viszont több mint kategória társainál, ezzel már elég jól ráközelíthetünk egy toronyra. A maximális ISO 400, amivel már kivilágított épületekről jó éjszakai fotók készíthetők.

Két hónapja van egy második Canonom. Ez a gép (egy bridge) átmenet a kompakt és a profi gépek között. Vannak automata funkciói, de minden állítható rajta manuálisan is. Az utóbbiakat még tanulom. A használható maximális ISO 3600. És a legjobb, hogy a legtöbb bridge géptől eltérően itt is van szupermakro lehetőség.


Az optikai zoomja 20-szoros, így végre teljesült a vágyam, hogy le tudjam fényképezni a holdat vagy madarakat. Persze a madarakat nem olyan egyszerű rávenni, hogy maradjanak szépen egyhelyben, mint a hold J.

A digitális fényképezéshez „járulékos” időtöltés a képszerkesztés. Ennek alapjait szintén a BMTK (akkor még BMK) tanfolyamán tanultam. A leggyorsabb és legegyszerűbb talán a Picasa használata. Jóval időigényesebb a bonyolultabb szerkesztésekhez is megfelelő Gimp, a nagyszerű ingyenes program. Most tervezem, hogy megismerkedem a Photoshoppal is. Találtam nagyon jó kis oktató videókat. Például ezt itt:

Szivesen töltöm fel a fotóimat erre az oldalra. Itt a többi felhasználó 1-10-ig pontozza a képeket. Ráadásul fantasztikus fotókat lehet itt látni.

Az egyik legjobb könyv, amit digitális fényképezésről olvastam Chris Weston profi természetfotós "500 tipp és trükk - digitális fényképezés" című könyve. Mindenkinek ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.